90 років Прилуцької ЦРБ

90 років Прилуцької ЦРБ


Останні масові заходи

Будь сильний духом, українець!

До Дня Конституції у стінах районної бібліотеки...
Традиції українського народу: Зелені свята

Традиційними в Україні є Зелені свята –...
Школа світлофора Моргайлика: казковий фестиваль у бібліотеці!

З початком літніх канікул у школярів прийшли...
Бібліотека в гостях у музею!

Щоб оцінити багатство історії, культури та природи...
Хай сонцю і квітам всміхаються діти!

Саме під таким девізом у стінах Прилуцької...
Наша суть - це збереження краси навколо себе

У чудові травневі дні відзначається Європейський день...

Заходи дитячої бібліотеки

Країна починається з талановитих дітей

Країна починається з талановитих дітей. І якщо...
Хліб – усьому голова

Нещодавно бібліотекарями Прилуцької районної бібліотеки було проведено...
"Подорож до бібліотечного містечка"

З настанням літніх канікул відвідувачів у Прилуцькій...
«Пригоди навколо книги»

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний...
Засяяло «Бісерне сяйво»

Якось до Прилуцької централь­ної районної бібліотеки завітала...

Літературні ювіляри

4 лютого -135 років від дня народження Василя Костьовича Королів-Старого (1879-1943) – українського письменника діаспори, громадського діяча й видавця, редактора журналу «Книгар», автор книг «Чмелик», «Нечиста сила».

17 березня – 105 років від дня народження Олекси Десняка (Руденка Олексія Гнатовича) (1909-1942) – українського письменника. Автор книг «Десну перейшли батальйони», «Полк Тимофія Черняка», «Удай-ріка», «Тургайський сокіл».

16 квітня – 120 років від дня народження Натана Венгрова (Мойсея Павловича Венгрова)(1894-1962) – російського поета, прозаїка, літературознавця. Редактор журналів «Мурзилка», «Еж», автор книг «Хвои», «Петух», «Мышата», «Зверушки»…

14 липня – 60 років від дня народження Володимира Васильовича Кашки(1954-2006) – поета, прозаїка. Автор книг «Мала методика», «Житло», «Моделі обріїв», «Уроки сірої качки», «Автометодика».

27 серпня – 240 років від дня народження Павла Павловича Білецького-Носенка(1774-1856) – українського поета, письменника, байкаря, перекладача, педагога. Автор «Словника живої української мови», «Грамматики южно-русского языка», роману «Зіновій  Богдан Хмельницький», драми «Іван Золотаренко»…

11 листопада – 90 років від дня народження Ганни Георгіївни Ігнатенко – письменниці, поетеси, літературознавця. Відомі твори «А вода по каменю», «Розмова з тобою», «Студенти», «Сполохи літ», «Мадонна», «У пісню душу переллю», «На дні мого серця»…

19 грудня – 120 років від дня народження Олександра Микитовича Ведміцького (Метеор)(1894-1961) – українського поета, літератора, літературознавця. Автор збірки віршів «Під загравою повстань», «Агітатори», «Шумить тополя», «Вугіль», «Покоси», твору «Тарас Шевченко в Оренбургской ссылке»…

 

 

 

Увійти



МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 

 

Лічильник

mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter сьогодні 299
mod_vvisit_counter вчора 962
mod_vvisit_counter на цьому тижні 299
mod_vvisit_counter минулого тижня 4528
mod_vvisit_counter У цьому місяці 11104
mod_vvisit_counter минулого місяця 15305
mod_vvisit_counter всі дні 107103

Хмаринка тегів





Малодівицька селищна бібліотека-філіал

17523 смт Мала Дівиця; вул.Слобідська ,12; Прилуцький район

Години роботи: 9.00-17.00; вихідний: неділя,понеділок.

Всього працівників: 3; Керівник: Калініченко Ірина Григорівна

Користувачі: жителі смт. Мала Дівиця, сіл: Перше Травня, Новий Лад, Шевченка; працівники сільського господарства, ; службовці; пенсіонери; вчителі, учні ЗОШ; безробітні та ін.

Дата заснування: 1919 р.

1919 – хата читальня,

1921 – центральна бібліотека Малодівицького району;

1953 – Малодівицька бібліотека-філіал №1;

1978 – Малодівицька селищна бібліотека-філіал Прилуцької ЦБС.

Фонд бібліотеки:

29081

Кожна людина, у кого небайдуже серце до батьківської землі, хто залюблений у своє село і його людей повинна знати історію свого краю, свого села, свого роду.

В нашому селищі Мала Дівиця жив вчитель географії Малодівицької середньої школи, інвалід війни Постульга Володимир Петрович. Потрібно дуже любити свій край, бути великим ентузіастом своєї справи, щоб зробити те, що зробив для свого села цей чоловік.

Володимир Петрович був засновником краєзнавчого музею в селищі Мала Дівиця, де було висвітлено історію села і бувшого Малодівицького району. Після закінчення війни став досліджувати далі історію малодівичан, які не повернулися з фронтів. Разом із своїми учнями організував пошукові експедиції.

Свої дослідження про історію села та етапи його розвитку, рослинний і тваринний світ, кліматичні умови, склад населення він записав у своїх восьми книгах. Всі вони рукописні, з малюнками та фотографіями.

Свої книги він передав Малодівицькому краєзнавчому музею, де був екскурсоводом. З часом, коли музею не стало, ці книги були частково передані в Малодівицьку сільську бібліотеку.

На даний час у нашій бібліотеці знаходяться 4 книги:

1) Короткий фізико-економічний нарис географії району; (розповідається про географічне положення села, рельєф, копалини. Про клімат, ріки та озера, ґрунти, рослинність, тваринний світ.)

2) Географічне положення селища Мала Дівиця; (відомості про сільське господарство села, установи, промисловість бувшого районного центру.)

3) Мала Дівиця за 50 років; (розповідь про зростання добробуту селища з 1917 по 1967 рр.)

4) Історія виникнення і розвитку селища. (відомості про історію виникнення села і подальший його розвиток.)
Ці книги ніколи не лежать на місці. Ними користуються і учні, і вчителі, і жителі нашого селища. Це унікальні книги, які є тільки в нашій бібліотеці.
Історія


Перша бібліотека товариства «Просвіта» почала працювати у Малій Дівиці з 1911 року. Вона була створена з книжок студентів Коркуся Івана і Шкурки Івана, що навчалися в Миргородській школі прикладного мистецтва. А справжня масова народна бібліотека була організована в 1919 році, коли сільська рада організувала підводи на поміщицькі дачі в с. Буди до панів Холодовського і лацденбаха. Тоді зібрали з панських маєтків різноманітну літературу – твори класиків російської літератури, переклади «іноземної» літератури, книги на англійській, французькій, німецькій мовах. З Будянських поміщицьких дач тоді було привезено 638 екземплярів книг. Розмістилася бібліотека в будинку бувшої волості, а першими бібліотекарями були Плющ Іван Васильович, Єршова (Таран) Ольга Олександрівна, Шкурка Іван Миколайович. У 1921 році бібліотека стала назіватися уентральною. У 1924 році за кращу політпросвітну роботу серед населення Малої Дівиці і навколишніх сіл. Малодівицький Райсільбуд одержав першу премію на конкурс газети «Правда» Бібліотеці було вручено з тисячі томів літератури. У 1926 році в сільському будинку культури знаходились 2 бібліотеки для дорослих і для дітей.
За роки радянської влади значно виріс культурний і освітній рівень жителів М.Дівиці. В 1959 році було 3 бібліотеки та 2 шкільні. В 1967 році працювали бібліотеки для дітей і дорослих, в середній школі, восьмирічній школі, при колгоспі «Чапаєва», в районній лікарні, при міжколгоспному. А також в окремих громадян було від 50 до 500 примірників книжок – понад сто бібліотек.
У 1947 році бібліотека для дорослих мала фонд 1402 кн. Завідуючою була Горбань Євдокія Герасимівна, а бібліотекарем Гавриленко Надія Миколаївна. На період відпустки їх заміняв Плющ Василь Іванович.
В 1948-1949 рр. працювали Умбетова Ганна Іванівна та Луб’ят Марія Петрівна.
З 1951 р. проходять працювати Сушко Марія Анатоліївна та Кубрак Катерина Корніївна. В нинішній час зав. бібліотекою залишалась Горбань Євдокія Герасимівна. Книжковий фонд налічував 5114 екземплярів. У 1954 році бібліотекарем стає Дерев’янко Ганна Андріївна, працівником читального залу була Бакун Параска Андріївна.
В 50 роках працювали пересувні бібліотеки. Одним із завідуючих такою бібліотекою були Горбань Марія Анатоліївна та Калита М.П.
З 1985 року старі працівники ідуть на заслужений відпочинок. Бібліотеку приймають Бублик Ганна Іванівна, Тонкаль Валентина Олександрівна і Красуліна Ніна Миколаївна. В цей період бібліотека обслуговує 3010 читачів, книжковий фонд становить більше 64 тис. примірників. Приміщення холодне і тісне, розміщене в декількох кімнатах колишнього райкому. Тут працювали абонемент, чит. Зал, дитячий відділ. Крім того працівники бібліотеки обслуговували читачів на пунктах видачі – комбікормовому заводі, дільничих тваринництвах та механізації.
В 2000 році бібліотеку було перенесено в приміщення колишньої шкільної їдальні, де було обладнано читальний зал, абонемент, дитячий відділ. Тут стали працювати Бублик Г.І. і Тонкаль В.О. А в 2003 році після реорганізації бібліотеки «на селі» на роботу прийшла Таран Лілія Олександрівна.
З 2006 року після звільнення Таран Л.О. завідуючою стає Калініченко Ірина Григорівна.
Завдяки співпраці з організаціями населеного пункту, селищною радою, Малодівицькою школою, читачами бібліотека отримала друге дихання. Фонд бібліотеки поповнився чудовими дитячими книгами завдяки підприємству «Прилуцький хлібодар», кошти на періодику виділяли ТОВ «Нафком-Агро» і «Крок-УкрЗалізБуд» Колектив бібліотеки безмежно вдячний Розку В.Д. і Косаренку О.О. за підтримку і щире серце.
Нашу користувачі тепер мають змогу переглядати журнали «Наталі», «Истории из жизни», «Караван историй», «Единственная», «Добрые советы», «Юная леди», «Мой кумир» та інші. А колектив бібліотеки має змогу підвищувати свій професійний рівень з фахових журналів «Шкільна бібліотека» і «Позакласний час».
Бібліотека працює для створення умов для задоволення та розвитку інформаційних потреб користувачів, комфортних умов обслуговування.
Платні послуги збільшились у 2,3 рази. З метою популяризації бібліотеки і її фондів, залучення нових користувачів проводяться масові заходи – традиційно «Найкращий читач року». Двічі маленькі читачі нашої бібліотеки ставали переможцями районного стату конкурсу і учасниками обласного конкурсу «Книгоманія».
Також проводились урок-екскурсія «Європейський простір», година історичної правди «УПА – пізнати і зрозуміти», бесіда. «Соборність це єдність», етична бесіда «Словник ввічливих слів», інформаційна година «Студенти і викладачі», «Я землі цієї паросток зелений» -по сторінках Конвенції захисти дітей., турнір правознавців. Терези «Феміди» ерудит-конкурс «Чарівний світ казок», гра-подорож «На острові загадок», «День пам’яті і печалі» - до дня Героїв Крут», відзначаються трагічні сторінки Голодомору в Україні та ін.
Регулярно проводяться заняття з основ бібліотечно-бібліографічних знань і культури читання. Це перший бібліотечний урок «Мандрівка книжковою країною» - і традиційна «Посвята в читачі» з врученням «Пам’ятки читача». З кожним новим уроком маленьки читачі отримують нові знання про книгу і бібліотеку.
Вся робота колективу бібліотеки – зав. бібл. Калініченко І.Г., ст. бібліотекаря Тонкаль В.О. і бібліотекаря Мокренець Н.М., направлена на створення позитивного іміджу бібліотеки і покращення умов для обслуговування користувачів.

 

 

 

 

"Б'ють тривожним набатом чорнобильські дзвони" : екологічна година - реквієм

"Душа висвічує зорі": зустріч з Н.Я. Ткаченко

"Ми різні, але ми рівні": круглий стіл

"Я люблю Україну": інтелект - шоу

"Нащадкам у спадщину": презентація книги О. Лозового

"Ой, як весело нам": хвилинка-веселинка

"Стежками батьківського краю": літературно-художній вечір з Є.Постульгою

Виставка художніх робіт Є.Постульгі

"Останній герой": інтелектуальне реаліті-шоу

"Трагедія Крут: крізь призму минулого і сучасного": історичний екскурс

Участь бібліотеки у святкуванні Дня села

"День Слави": зустріч з ветеранами / до 70-річчя визволення Прилуччини

"Математичні хвилини для кожної дитини": інтелектуальна гра / до року математики

"У Читалії веселій": свято всезнайок

"Вогненне слово Кобзаря": літературна година

Поділись статтею в соціальній мережі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Екоакція!

Інформаційні партнери

Наші благодійники

Сердечно дякуємо Вам, дорогі наші благодійники! Бажаємо удачі і надіємось на подальшу співпрацю.

Юрій Володимирович Коптєв - російський і український підприємець у будівельній галузі.

Микола Миколайович Рудьковський - депутат Верховної ради, засновник Благодійного фонду "Миколи Рудьковського"

Розко Валерій Дмитрович - екс-керуючий Малодівицьким відділенням ДП у "Нафком-Агро"

Супруненко Людмила Миколаївна - генеральний директор агропромислового об'єднання ім. І. Супруненка

Малик Василь Іванович - заступник директора з економічного розвитку ТОВ "Дружба-Нова"

Ященко Анатолій Миколайович - керівник ТОВ "Онікс"

Подяка читачам!

Адміністрація та колектив бібліотеки висловлює щиру подяку за подаровану літературу таким користувачам:

Клочко Олені Олександрівні

Ричику Валерію Георгійовичу

Бутку Леоніду Сергійовичу

Вастьяновій Любов Михайлівні

Лобатенко Світлані Сергіївні

Зінченко Анатолію Никифоровичу

Ми вдячні Вам за допомогу та співпрацю

Письменники

Роман Марусич

Роман Марусич народився у м.Прилуки, Чернігівської області. Навчався у школі...
Скиба Юрій Віталійович

"Залиш майбутньому" -перша збірка авторської пісні та віршів викладача природничих...
Дробот Микола Григорович

Микола Григорович Дробот народився 18 листопада 1947 року в...
Лепська Тетяна Григорівна

Народилася у селищі Мала Дівиця на Прилуччині в родині педагога...
Суховерський Анатолій Михайлович

Суховерський А.М. народився 21 вересня 1956 року в селі Голубівка...

Молоді таланти

Доброштан Альона

Доброштан Альона народилася і навчається в селищі Ладан. З 2003...
Ромець Сніжана

Ромець Сніжані 11 років. Народилася в селі Обичів. До першого...
Михалко Софія

Михалко Софія народилася і навчається у селі Яблунівка Прилуцького району....
Василевич Валерія

Василевич Валерія народилася і навчається у 8 класі Яблунівської ЗОШ...
Вовк Катерина

Катерина Вовк На березі тихоплинної річки Рудки, в мальовничому селі Дубовий...

Ми на google карті

Проверка тИЦ и PR