90 років Прилуцької ЦРБ

90 років Прилуцької ЦРБ


Останні масові заходи

Будь сильний духом, українець!

До Дня Конституції у стінах районної бібліотеки...
Традиції українського народу: Зелені свята

Традиційними в Україні є Зелені свята –...
Школа світлофора Моргайлика: казковий фестиваль у бібліотеці!

З початком літніх канікул у школярів прийшли...
Бібліотека в гостях у музею!

Щоб оцінити багатство історії, культури та природи...
Хай сонцю і квітам всміхаються діти!

Саме під таким девізом у стінах Прилуцької...
Наша суть - це збереження краси навколо себе

У чудові травневі дні відзначається Європейський день...

Заходи дитячої бібліотеки

Країна починається з талановитих дітей

Країна починається з талановитих дітей. І якщо...
Хліб – усьому голова

Нещодавно бібліотекарями Прилуцької районної бібліотеки було проведено...
"Подорож до бібліотечного містечка"

З настанням літніх канікул відвідувачів у Прилуцькій...
«Пригоди навколо книги»

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний...
Засяяло «Бісерне сяйво»

Якось до Прилуцької централь­ної районної бібліотеки завітала...

Літературні ювіляри

4 лютого -135 років від дня народження Василя Костьовича Королів-Старого (1879-1943) – українського письменника діаспори, громадського діяча й видавця, редактора журналу «Книгар», автор книг «Чмелик», «Нечиста сила».

17 березня – 105 років від дня народження Олекси Десняка (Руденка Олексія Гнатовича) (1909-1942) – українського письменника. Автор книг «Десну перейшли батальйони», «Полк Тимофія Черняка», «Удай-ріка», «Тургайський сокіл».

16 квітня – 120 років від дня народження Натана Венгрова (Мойсея Павловича Венгрова)(1894-1962) – російського поета, прозаїка, літературознавця. Редактор журналів «Мурзилка», «Еж», автор книг «Хвои», «Петух», «Мышата», «Зверушки»…

14 липня – 60 років від дня народження Володимира Васильовича Кашки(1954-2006) – поета, прозаїка. Автор книг «Мала методика», «Житло», «Моделі обріїв», «Уроки сірої качки», «Автометодика».

27 серпня – 240 років від дня народження Павла Павловича Білецького-Носенка(1774-1856) – українського поета, письменника, байкаря, перекладача, педагога. Автор «Словника живої української мови», «Грамматики южно-русского языка», роману «Зіновій  Богдан Хмельницький», драми «Іван Золотаренко»…

11 листопада – 90 років від дня народження Ганни Георгіївни Ігнатенко – письменниці, поетеси, літературознавця. Відомі твори «А вода по каменю», «Розмова з тобою», «Студенти», «Сполохи літ», «Мадонна», «У пісню душу переллю», «На дні мого серця»…

19 грудня – 120 років від дня народження Олександра Микитовича Ведміцького (Метеор)(1894-1961) – українського поета, літератора, літературознавця. Автор збірки віршів «Під загравою повстань», «Агітатори», «Шумить тополя», «Вугіль», «Покоси», твору «Тарас Шевченко в Оренбургской ссылке»…

 

 

 

Увійти



МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов

 

 

Лічильник

mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter mod_vvisit_counter
mod_vvisit_counter сьогодні 222
mod_vvisit_counter вчора 962
mod_vvisit_counter на цьому тижні 222
mod_vvisit_counter минулого тижня 4528
mod_vvisit_counter У цьому місяці 11027
mod_vvisit_counter минулого місяця 15305
mod_vvisit_counter всі дні 107026

Хмаринка тегів





Лісовосорочинська сільська бібліотека-філіал

17540 с. Лісові Сорочинці; вул. Домонтовича,75; Прилуцький район

Години роботи: 9.00-18.00; вихідний: субота,неділя; обідня перерва: 13:00-14:00

Всього працівників: 1; Керівник: Плошко Ганна Михайлівна

Користувачі: жителі сіл Лісові Сорочинці, Стрільники; працівники сільського господарства; службовці; пенсіонери; вчителі, учні ЗОШ; безробітні та ін.

Дата заснування: 04.03.1923р.

1923 - хата-читальня;

1924 – Лісовосорочинська клубна бібліотека;

1944 – Лісовосорочинська сільська бібліотека;

1978 – Лісовосорочинська сільська бібліотека-філіал Прилуцької ЦБС

Фонд бібліотеки:

11901

Враховуючи побажання своїх користувачів та з метою урізноманітнення та систематичності усієї роботи, змістовного проведення користувачами вільного часу, створили клуб за інтересами „Світ прекрасного”.

Девізом клубу стали такі слова „Коли хочеш одержувати насолоду від мистецтва, то ти повинен бути художньо освіченою людиною”. Спочатку клуб об’єднував небагато людей, але через невеликий період виріс кількісно і завоював широку популярність у користувачів.

Засідання проводяться щомісяця. Будуються засідання по-різному: композиційно, різноманітною є і форма проведення. Проте книжкова виставка і бібліографічний огляд літератури, які допомагають широко популяризувати книгу демонструються кожного разу. Програма об’єднана в циклах „Прилуччина в літературі, музиці, образотворчому мистецтві”, „Творчі зустрічі”, „Поетична нота”.

Цікавим, на мій погляд, за своєю тематикою і формою пропаганди було засідання клубу під назвою „У фотооб’єктиві – природа Прилуччини” (де зосередили фотографії найцікавіших куточків с. Лісові Сорочинці та Прилуччини). Книжкова виставка „Охорона природи в наші дні” згідно Програми Охорони довкілля, раціональне використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки на 2000-2010 рр. Згідно Обл. Міжгалузевої комплексної Програми „Здоров’я нації 2002-2011рр.” Та обл. Програми „Онкологія 2002-2006 рр.”

Вміло популяризує клуб здобутки наших сільських аматорів. Влаштовуємо їхні творчі звіти перед користувачами.

Незабутнє враження залишили у членів клубу вечори, які присвячувались поезії і музиці. Засідання під ліричною назвою „Я встретил Вас” особливу чарівність надавали не лише вірші і пісні в грамзаписах, а і виступи Людмили Яременко.

Нещодавно відбулося засідання членів клубу на тему „Чарівниця орнаменту”, - присвячене зустрічі з майстром вишивки Галиною Захарівною Смик. Дивишся на цю роботу – і полотно ніби оживає.

Діапазон роботи клубу „Світ прекрасного” поступово розширюється. Стали впроваджуватись екскурсії до краєзнавчого музею у м. Прилуки.

До 60 річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні організовано вечір-зустріч з учасником бойових дій Василем Степановичем Батрименко „Я пройшов по тій війні...”

Запланували зустріч з підполковником козацтва Олександром Вікторовичем Онопко згідно національної Програми „Відродження та розвиток українського козацтва на 2002-2005 рр.”. Так як в нашому селі Лісові Сороченці, згідно рішення виконкому сільської Ради виділено земельний участок для куреня козацького і проводяться відповідні роботи по відбудові.

Книжна виставка „Козацькому роду – нема переводу”.

Невеликий поки досвід клубу „Світ прекрасного” свідчить про велику ефективність поєднання популяризації книги з живими, емоційними формами мистецтва, їх позитивний вплив на рівень естетичних знань, виховує у наших користувачів повагу до старших, береже ставлення до матінки-природи. Насіння добра – сіє наш клуб „Світ прекрасного”. Бери їх людино...даром. Посади їх у своєму серці, наче в добру землю, хай вино пустять коріння і ти отримаєш прекрасні наслідки: Любов, Радість і Мир. Цим шляхом – шляхом Добра крокувати нам і далі. Бо наше майбутнє і майбутнє України – нероздільні.
Історія

Після закінчення Громадянської війни (1919-1920 роки) почала вестися робота по ліквідації не писемності. Для цього створювались сільбуди та хати-читальні. Серед інших сіл і хата-читальня в Л. Сороченцях.

В 1924 році було побудовано клуб, де було виділено одну кімнату для бібліотеки. В бібліотеці було 10 примірників книг та Божий Закон. Завідувала бібліотекою вчителька Назаренко Зінаїда Іванівна, яка працювала до 1940 року.

Радянська влада відновилася в 1944 році. Відновили свою роботу магазин, клуб, бібліотека.

P.S. Історія як я стала бібліотекарем.

Закінчивши школу, я пішла працювати на взуттєву фабрику по рекомендації райкому комсомолу Мірошниченко П.А. (так як я закінчила 10 класів і мені не було 16 років на роботу ніхто не брав, і по проханню Мірошниченка П.А., так як він мій земляк, мене взяли робітницею на взуттєву фабрику). В 11 років залишилась без батька. І мені хотілось чимось допомогти мамі, яка виховувала сама двох дітей. Тому я навідріз відмовилась від навчання у вищому закладі, а пішла на „свій хліб”. Працювала завзято і тому мене вибрали секретарем комсомольської організації.

Я поїхала на обласну конференцію і по дорозі додому познайомилась з людьми, які перевернули мою долю. Це завідуючий районною дитячою бібліотекою Мелещенко Михайло Васильович та завідуючий районною бібліотекою для дорослих Дирда Микола Андрійович. Розпитавши звідки родом, чим захоплююсь, чим займаюсь. Пам’ятаю як сьогодні, хоча це було 26 років тому я сказала. Що більш за \все я люблю дітей, і люблю писати, писати.

Тут Микола Андрійович сказав, що це по нашій лінії, бо в нас така професія де треба писати, вірніше нема такої професії, де писанини було б більше ніж в бібліотеці. Приходь – сказали мені, візьмемо на роботу, будеш вчитись, залишишся в наших рядах. Так я прийшла в бібліотеку і працюю по сей час, і ані трішки не жалкую, тому що люблю свою роботу більш за все на світі, приросла до неї серцем і душею.

Доповнення до історії Лісовосорочинської бібліотеки (2007р.)

В грудні місяці 2005 року на сесії сільської ради слухали звіт про роботу сільської бібліотеки. В роботі сесії брала участь депутат Прилуцької районної ради, нині голова районної ради Кузьменко Галина Володимирівна. Тож при її підтримці для бібліотеки було виділено дві кімнати в приміщенні сільської ради. Нарешті ця проблема рушила з місця. Адміністрація Прилуцької РЦБС виділила кошти на будівельні матеріали для ремонту кімнат, так як вони були вкрай в занедбаному стані. Побілили стелю, засклили, пофарбували вікна, підлогу, двері, поклеїли шпалери. Але щоб розмістити весь фонд дві кімнати виявилось замало. То ж на сесії сільської Ради було прийнято рішення, знову ж таки за підтримки і допомоги депутата районної ради Кузьменко Галини Володимирівни виділити ще дві кімнати. Ремонт кімнати, де я розмістила дитячий фонд зроблено з-за підтримки активу бібліотеки – Іванчиної Ірини Вікторівни та Козлової Світлани Іванівни за їх кошти було куплено красу, вапно, скло, кольорову побілку на суму 198 грв. На п’ятій сесії п’ятого скликання депутатами Лісовосорочинської сільської Ради було прийняте рішення за кошти депутатів купити портьєри на вікно в дитячу кімнату.

Зав. бібліотекою Плошко Г.М.

Поділись статтею в соціальній мережі:

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Екоакція!

Інформаційні партнери

Наші благодійники

Сердечно дякуємо Вам, дорогі наші благодійники! Бажаємо удачі і надіємось на подальшу співпрацю.

Юрій Володимирович Коптєв - російський і український підприємець у будівельній галузі.

Микола Миколайович Рудьковський - депутат Верховної ради, засновник Благодійного фонду "Миколи Рудьковського"

Розко Валерій Дмитрович - екс-керуючий Малодівицьким відділенням ДП у "Нафком-Агро"

Супруненко Людмила Миколаївна - генеральний директор агропромислового об'єднання ім. І. Супруненка

Малик Василь Іванович - заступник директора з економічного розвитку ТОВ "Дружба-Нова"

Ященко Анатолій Миколайович - керівник ТОВ "Онікс"

Подяка читачам!

Адміністрація та колектив бібліотеки висловлює щиру подяку за подаровану літературу таким користувачам:

Клочко Олені Олександрівні

Ричику Валерію Георгійовичу

Бутку Леоніду Сергійовичу

Вастьяновій Любов Михайлівні

Лобатенко Світлані Сергіївні

Зінченко Анатолію Никифоровичу

Ми вдячні Вам за допомогу та співпрацю

Письменники

Роман Марусич

Роман Марусич народився у м.Прилуки, Чернігівської області. Навчався у школі...
Скиба Юрій Віталійович

"Залиш майбутньому" -перша збірка авторської пісні та віршів викладача природничих...
Дробот Микола Григорович

Микола Григорович Дробот народився 18 листопада 1947 року в...
Лепська Тетяна Григорівна

Народилася у селищі Мала Дівиця на Прилуччині в родині педагога...
Суховерський Анатолій Михайлович

Суховерський А.М. народився 21 вересня 1956 року в селі Голубівка...

Молоді таланти

Доброштан Альона

Доброштан Альона народилася і навчається в селищі Ладан. З 2003...
Ромець Сніжана

Ромець Сніжані 11 років. Народилася в селі Обичів. До першого...
Михалко Софія

Михалко Софія народилася і навчається у селі Яблунівка Прилуцького району....
Василевич Валерія

Василевич Валерія народилася і навчається у 8 класі Яблунівської ЗОШ...
Вовк Катерина

Катерина Вовк На березі тихоплинної річки Рудки, в мальовничому селі Дубовий...

Ми на google карті

Проверка тИЦ и PR